Update Ayurveda

Binnen een korte tijd voor de 2e keer een blog gebeurd niet zo snel.
En ook nog eens over hetzelfde onderwerp.
De vorige blog ging over de workshop Ayurveda die zaterdag 14 september gegeven zou worden. Madeleine en ik zijn erachter gekomen dat er wel animo is voor deze workshop, alleen was het een te kort tijdsbestek van blog naar de dag van de workshop zelf. 
Vandaar dat we onder mensen (die gemeld hebben de workshop te willen volgen) een pol hebben gemaakt. Hier is een nieuwe datum uit gekomen die ik graag met iedereen wil delen. 
De workshop Ayurveda zal plaatsvinden op zaterdag 2 november. 
Indien je ook interesse hebt dan kan je jezelf nog opgeven via de workshop pagina.  
Er zijn nog een paar plekjes over. 

Voor een betere uitleg wat Ayurveda precies is, zal ik hier gedeelte van een leuke blog delen die je helemaal kan lezen op Madeleine haar website


Ayurveda vindt haar wortels ruim 5000 jaar geleden in India. Het is een, door de World Health Organisation erkend, holistisch systeem dat de mens als een eenheid van lichaam, geest en ziel ziet. Ze gaat uit van de wetten van de natuur en dat  alles met elkaar verbonden is. Het is een systeem dat vooral uitgaat van gezond blijven en dus van preventie. Daarover zijn in Ayurveda veel richtlijnen gegeven die ook vandaag de dag actueel zijn. Maar ook als je ziek bent heeft Ayurveda je een hoop te bieden.
Omdat alles met elkaar verbonden is, heeft alles invloed op jou, maar jij hebt dus ook invloed op alles. Dat maakt dat je dus je eigen verantwoording moet en kan pakken om dingen te veranderen. Hoe jij omgaat met de wereld en hoe je omgaat met jezelf hangt dus van jezelf af.  De 3 pijpers waar het in Ayurveda om draait is Voeding (en leefstijl), Slaap (en rust) en Relaties (sociale interactie en levenshouding). Dit zijn dingen waar je dagelijks je eigen keuzes in maakt. Jij bepaalt wat je tot je neemt en hoe je er op reageert, het verwerkt, hoe je jezelf voed en hoe je de dingen weer loslaat. 

Om je hierin te ondersteunen heeft Ayurveda een dagelijkse routine beschreven, die aangepast kan worden aan jouw unieke persoonlijkheid. En die je ook aanpast aan de seizoenen, zowel die van het jaar, als die van het leven. In de lente heb je iets anders nodig als in de herfst en een kind heeft andere voeding etc nodig dan een opa of oma. Het belangrijk op tijd gehoor te geven aan je natuurlijke behoeften, zoals honger, dorst en slaap, maar ook op tijd naar het toilet gaan voor de grote en de kleine boodschap. En het niet onderdrukken van zaken die we in het westen niet zo netjes vinden zoals boeren en winden laten. (het heeft een functie!) Doe je dit  niet, dan geeft dit onbalans en vanuit onbalans kan ziekte ontstaan.
In alle levende organismen zijn drie bio-energetische krachten (dosha’s) werkzaam: 
 Kapha, de kracht van structuur 
 Pitta, de kracht van transformatie 
 Vata, de kracht van beweging
Dit wordt ook wel de leer van de tridosha’s genoemd.  Deze drie energetische krachten geven sturing aan de vijf elementen waar wij uit zijn opgebouwd: aarde, water, vuur, lucht en ether.
Ieder mens wordt geboren met een eigen unieke combinatie van deze vijf elementen en drie bio-energetische krachten.Wanneer deze combinatie door onze manier van leven of door invloeden van buitenaf verstoord wordt, raken wij uit balans. 
Ayurveda werkt op het zelfregulerend en zelfherstellend vermogen van de mens om zijn gezondheid te behouden, te hervinden en te herstellen.