Yoga voor jongeren/ studenten

Wat is yoga en wat kan dit voor jou als jongere betekenen? Yoga is van oorsprong niets meer of minder dan mentaal en fysiek goed voor jezelf zorgen. Bewust worden, observeren en accepteren van de samenwerking tussen je lichaam, je adem en je gedachten is de eerste stap van yoga.

Ben je tussen de 17 jaar en 24 jaar dan val je net een beetje tussen tieners en volwassenen. Voor tieneryoga voel je jezelf te oud, maar bij de volwassenen voel je jezelf niet op je plek. Hoe fijn is het dan om in deze leeftijdfase waar er toch al zoveel gebeurd een plek te hebben om in contact te komen met leeftijdgenoten, ervaringen met elkaar uit te wisselen en het contact bij jezelf te houden, te ontspannen en hierdoor alle eisen van jezelf en anderen weer te kunnen ordenen. Tijdens de lessen leer je allerlei oefeningen (asana’s) en ademhalingstechnieken die je in het dagelijks leven kunt toepassen en waardoor je je gemakkelijker staande houdt onder de druk van de maatschappij.

De les die ook prima aan volwassenen gegeven zou kunnen worden bestaat uit:

  • het leren wat jou lichaam verteld waardoor je bewust wordt van de lichaamsdelen die bij de asana aan de orde komen
  • het leren beheersen en eventueel verbeteren van je ademhaling tijdens stress situaties maar ook in het dagelijkse leven.
  • het leren en toepassen van concentratie en aandachtsoefeningen (mindfulness) zodat je deze kan toepassen om je hoofd leeg te maken wanneer dit nodig is.