De studio is vanaf 24 december met winterstop. Wij zijn weer open op 02 januari.

Koken en Kookboeken

Na een succesvolle workshop/lezing over Ayurveda kwam de vraag voorbij ; hoe te koken met in het achterhoofd de verschillende dosha's en welke kookboeken zijn geschikt met de juiste informatie. 
Vandaar deze blog.
Ik zal hier niet diep ingaan op Ayurveda, dosha's in de seizoenen van de natuur. Hiervoor is de basisuitleg geweest in de workshop. Wel zal ik heel erg kort melden bij welk seizoen je wat kan eten, al is dit echt de basis van de basis. 
Vaak wordt er gedacht als je weet wat je persoonlijke dosha, je met dit gegeven je eten moet bereiden om een balans in jezelf te creëren.  De vraag die dan om de hoek komt kijken is: maar hoe dan in een gezin waar ieder zijn eigen blauwdruk heeft? Je kan toch niet voor iedereen in huis anders gaan koken?
Dit is denk ik de grootste misvatting als het gaat om Ayurvedisch koken die ik zeker ook heb gehad in het begin. Gelukkig is het zo veel meer simpel en hoef je echt niet voor iedereen apart te koken. De hoeveelheid is voor ieder wel verschillend. Zo heeft de één bijvoorbeeld meer vlees nodig, waar de ander juist meer bepaalde groenten/ kruiden nodig heeft. 
Je kan dus één maaltijd bereiden voor verschillende mensen in één huishouden.
Een belangrijk gegeven is het seizoen en de ingrediënten die in dit seizoen groeien, het liefst biologisch.
Een makkelijk trucje is te kijken naar de kleuren die de natuur ons geeft. In de herfst heb je veel kolen en knollen met uiteenlopende kleuren. (denk aan pompoenen, bieten, boerenkool, spruitjes) Deze groenten hebben de kleuren van het seizoen en zijn ook in deze tijd rijp om te eten.
Verder werkt de Ayurvedische keuken veel met kruiden en specerijen (ook weer heeft ieder seizoen z'n eigen kruiden en specerijen) Vooral warme en olieachtige voeding is goed in het herfst seizoen.

Afbeelding Kookboek Ayurveda

Om meer te weten te komen over hoe te Ayurvedisch te koken zijn er tegenwoordig gelukkig veel kookboeken te vinden. Hierboven een 3 aantal boeken waar ik zelf veel mee kook. 
De onderste twee boeken zijn iets meer gericht op toegankelijkheid voor mensen die beginnen met Ayurvedische koken.
De recepten in deze boeken zijn precies wat je ervan zou verwachten: comforting, eenvoudig met een duidelijke uitleg. Het boek zelf vind ik leuk vanwege de mooie foto's die erin staan, maar dit is uit commercieel oogpunt goed gedaan. Alle recepten zijn vegetarisch en grotendeels zelfs veganistisch, wat bij ayurveda veel voorkomt, maar niet persé nodig is. 
De schrijfster is Bianca Fabrie en de titel van de boeken:
- Holy Happy Belly Lente en Zomer
- Holy Happy Belly Herfst en Winter
Tegenwoordig is er ook een boek Holy Happy Belly het hele jaar door.
Het bovenste boek is eigenlijk tegenwoordig het boek waar ik veel ideeën uit haal. Dit boek is simpel in layout zonder veel poespas aan plaatjes, maar heel erg veel informatie, uitleg, menu's, heel basic en tegelijk heel erg breed en diep qua kennis.
De schrijfster is Amadea Morningstar en de titel is
- Het Ayurveda Kookboek. 

Als laatste wil ik een recept delen van dadelballetjes uit één van de kookboeken.
Benodigdheden:
- 40 gr.   fijngehakte geblancheerde amandelen
- 200 gr  dadels zonder pit
- 1,5 tl    vanille extract (eigen keuze) 
- 1,5 tl    biologische cacao poeder ( eigen keuze)
- 1 eetl   rasp van een sinaasappel
- 4 eetl   kokosrasp
Hak de amandelen grof. Doe de dadels, het vanille extract of de cacaopoeder en de sinaasappelrasp erbij.  Meng alles goed door elkaar. Dit kan met een keukenmachine, blender of met de hand.
Maak je handen vochtig en draai er balletjes van. Rol deze door de kokosrasp en laat minimaal een uur in de koelkast staan. Voor het te eten is het handig om ruim van te voren de balletjes op kamertemperatuur te laten komen.
Dit recept is voor ong. 25 balletjes. 
Lekker als tussendoortje, bij je middageten of als snack.