Sappen en voeding

Ik hoor mijzelf denken of ik mij echt ga wagen een blog te schrijven over voedsel. Er zijn zoveel onderzoeken "wetenschappelijk of niet"over dit onderwerp, gezond, lekker, oosters ,Europees, ayurvedisch, Aziatisch, bourgondisch, en zelfs eten uit overtuiging. De één zweert bij vlees de ander vegetarisch of vegan. Alles heeft voordelen maar waar voordelen zijn, zijn ook nadelen.
Vandaar de vraag: is het echt wel mijn plek om te schrijven over voeding.
Het antwoord is dat dit een blog wordt doordat er een vraag kwam nadat ik enthousiast verteld had over recepten en sappen die mij op dit moment helpen.

Vanaf mijn 19e ben ik op aanraden (vanwege migraine klachten) begonnen met 2x per jaar een sapkuur. Je lichaam ontgiften zodat het makkelijker wordt om het goed te laten functioneren. Vergelijk het maar met het verversen van olie in je auto.
Dit beviel erg goed, totdat het bedrijf van de sapkuur ophield te bestaan. Na een aantal jaar, verschillende merken verder, zelfs 2 jaar overgeslagen ben ik dit jaar opnieuw begonnen. De rede; ik miste het sappen en hopelijk kan het helpen bij mijn versleten heup en de klachten die daaruit voortkomen.
Eerst gelezen over voeding en de werking ervan op ontstekingen. In het kort: er is ontzettend veel te lezen, een wirwar aan "goede" adviezen, een bijna onmogelijke taak dit even snel uit te zoeken welk advies je kan volgen.
Dus eerst een sapkuur en ontgiften.
Gekozen voor de 5 daagse sapkuur van www.sap.je.

Biologisch geteelde groenten verwerkt met een slowjuicer, snel diepgevroren zodat alle goede stoffen behouden blijven. 
3 afbouwdagen, 5 sapdagen, 3 opbouwdagen. En ?? IN 1 WOORD SUPER!!  Ik heb geen pijn meer. Van anderhalf jaar iedere dag pijn naar wel de slijtage voelen maar geen pijn. Dit is natuurlijk wel anekdotisch. Ik hield al van sappen en met deze sapkuur is het eigenlijk alleen maar makkelijker, en belangrijker je krijgt zoveel goeds binnen, je lichaam heeft echt nieuwe energie en is schoon. Je krijgt voor de af- en opbouwdagen een mail met recepten die ook al merendeel ontstekingsremmend zijn. Voor de sapdagen zelf een schema welk sapje je op welk tijdstip kan nemen.
Na de 3 opbouwdagen ben ik nog bewuster bezig met voeding en lekkere recepten te maken die ik zoals beloofd de komende weken via diverse blogs zal delen.
Hieronder het recept voor gezonde energie repen om zelf te maken. Heel erg makkelijk en "vind ik" heel erg lekker.
Benodigdheden.
50 gr amandelen
50 gr hazelnoten
50 gr walnoten
50 gr dadels
50 gr havervlokken
50 gr speltmeel
25 gr rozijnen
1 zakje vanillesuiker
75/ 100 gr honing (naar eigen smaak toevoegen)
Verwarm de oven voor op 150 C. Hak de noten, dadels en rozijnen grof en meng met havervlokken, speltmeel en vanillesuiker. Roer het mengsel met de honing tot een samenhangende massa. Vet een bakvorm in met koolzaadolie van ong 20 x 20 cm. Druk het notenmengsel goed in de vorm en bak de koek in ong 20 min tot hij aan de randen lichtbruin is. Laat hem afkoelen en snijd hem in repen.

Om zeker te weten of ik de naam van het bedrijf Sapje mocht gebruiken voor mijn blog heb ik ze gebeld. Uit dit telefoongesprek is de aanbieding ontstaan voor een samenwerking met Sapje.
De samenwerking houdt in dat indien je interesse hebt om een sapkuur te gaan volgen of sapjes te willen bestellen je de kortingscode “sterrenyoga15” kan invoeren. Je krijgt dan eenmalig een korting van 15 % op je bestelling. De code is t/m eind augustus geldig.