Communicatie

Communiceren is een ongelooflijk belangrijk deel van het leven en alles en iedereen om je heen. Het is een proces waarbij gedachten, ideeën, gevoelens en emoties worden uitgewisseld. Meestal zijn we gericht op het communiceren door middel van taal via schrift of spraak maar communiceren kan ook door gebaren en lichaamstaal.

Ik wil in deze blog de lichaamstaal benadrukken. 
Natuurlijk heb je wel eens gehoord van het gebruik van gezichtsuitdrukkingen, houdingen, gebaren of uitdrukkingsloze bewegingen als communicatie, maar kleine nuances zoals buikpijn, hoofdpijn plaatsen we merendeel niet als communicatie, meer als iets vervelends.
Toch is dit heldere communicatie. Het lichaam communiceert dat er iets is.

Nu is communiceren een vak op zich. 
Het vereist van zowel de zender als de ontvanger om actief betrokken te zijn bij het proces zodat er begrip ontstaat. 
Maar wat als je lichaam de zender is en je hoofd de ontvanger, je druk bezig bent met aanpassen en leven volgens de buitenwereld.
Wat als je hierdoor je bewustzijn van wat belangrijk is kwijtraakt. Niet meer weet hoe je naar je lichaam luistert of zelfs de taal niet meer spreekt?
Vaak komen dan er klachten. Klachten die niet heel erg makkelijk herkenbaar zijn of direct geplaatst kunnen worden. 
Nodig is om weer te leren luisteren naar alles wat ons lichaam probeert te vertellen. Echt luisteren door soms even stil te zijn. 
Jij bent namelijk beide; de zender en de ontvanger.

Ik geloof dat indien je met jezelf kan communiceren dus luisteren en vertellen of vertellen en luisteren dit je vergemakkelijkt in het communiceren met anderen via wat voor manier dan ook.
Door eigen ondervinding van dit proces ben ik de communicatie (en hierdoor samenwerking) aangegaan met vakmensen op het gebied van groei in zelfkennis omdat ik jou en ieder ander het gunt om eerst weer te voelen wat je lichaam weet. Vanuit hier kan het communiceren plaatsvinden en kan jij je eigenwaarde en identiteit inzetten in betere communicatie met anderen. 

Indien je het proces van communicatie met jezelf (weer) wilt aanzetten kijk dan eens naar één van de onderstaande workshops in de studio. Iedere workshop en iedere deelname zorgt op een eigen wijze voor een opening in je eigen communicatie. 

Creëren met Sjamanistische oerdans : 1 maart 2024
https://sterrenyoga.nl/workshops/sjamanistische-oerdans

Energie, intuïtie en yoga : 24 maart 2024
https://sterrenyoga.nl/workshops/Energie,-intuitie-en-yoga

Jouw intentie zetten met yoga en opstellen : 14 april 2024
https://sterrenyoga.nl/workshops/yoga-en-opstellen