Cacao, superfood of lekkernij

Je hebt vast wel eens gehoord van een cacaoceremonie. Maar wat is het nu eigenlijk. Is cacao echt een superfood of gewoon een lekker warm drankje.

Als eerste is cacao niet hetzelfde als chocola. Dit tweede wordt onder andere gemaakt van Cacao poeder maar bevat ook cacaoboter en suiker. Door het mengsel en de aanwezigheid van verzadigde vetten wordt het afgeraden om veel chocola te eten of drinken.

Maar waarom dan wel een ceremonie met cacao?

De cacao ceremonie is een eeuwenoud ritueel afkomstig uit zuid en midden Amerika. Door de grote voordelen die cacao met zich meebrengt is dit ritueel overgewaaid naar Europa. Hoe fijn is dit.

Cacao wordt gemalen van ongeroosterde cacaobonen van de cacaoplant, en wordt gezien als een natuurlijk geneesmiddel.
Het bevat veel antioxidanten zoals flavonoïden. Dit is een stof die het risico op diverse ziekten kan beperken en de gezondheid bevordert.
Buiten de antioxidanten bevat rauwe cacao ook stoffen die de stemming kunnen beïnvloeden. Zoals het aminozuur tryptophaan, die serotoninelevels een boost geeft waardoor je je gelukkiger, liefdevoller, minder gestrest en relaxter voelt. Verder bevat cacao de stof anandamide, het bliss molecuul, dat ook vrijkomt na het sporten en je een natuurlijke ‘high’ kan geven, de stof phenethylamine (PEA), is dezelfde stof die vrijkomt als we verliefd worden, en helpt met focussen en concentreren.
Als laatste bevat Cacao een hoge dosering magnesium, ijzer, chroom, mangaan, koper, zink en vitamine C.
Door al deze voordelen wordt cacao gezien als een ultieme hartopener.
Wat denk jij? Cacao een superfood of een lekkernij?

Ben je nieuwsgierig geworden of is je interesse opgewekt?
Vanuit bovenstaande feiten en herkenning bij ons zelf is er een samenwerking ontstaan van Sterrenyoga met Nathalie Balm met als gevolg een mooie workshop. In deze workshop drinken we gezamenlijk cacao, is er een helende yin yoga les met hartopeners die gevolgd wordt door een klankbad van instrumenten als klankschalen, gongs en trommels.

Collage Workshop


Doordat je lichaam voor zo’n 70 % uit water bestaat, geven de trillingen van de instrumenten je lichaam een innerlijke massage op celniveau.
De warme klanken herinneren aan geborgenheid en brengen je in contact met de stilte in jezelf. Op liefdevolle wijze neem je jezelf waar en ben je in staat jezelf oordeelloos te zien. De cacao geeft je een krachtig gereedschap op weg naar zelfrealisatie en acceptatie.
Meer informatie over de workshop Cacao, Yin en Klank of je zelf opgeven kan hier.

Meer informatie over Nathalie Balm vind je hier.